Harde of zachte lenzen:

Welke lenzen zijn geschikt voor ú?

Wat pas het beste bij u en uw leven: harde (vormstabiele) of juist zachte lenzen? Uw contactlensspecialist of optometrist adviseert u hierover uiteraard graag.

Om u alvast te oriënteren, leggen wij hieronder de grootste verschillen tussen beide lenstypes uit. Wat zijn de specifieke voordelen? Waar moet u als (toekomstig) lensdrager op letten? Kijk en vergelijk!

Harde zuurstofdoorlatende lenzen (vormstabiel)

Vormstabiele lenzen zijn er in zeer veel soorten. Doordat er zo veel verschillende materialen en constructies bestaan is het onmogelijk hier een volledig overzicht te geven. Een vormstabiele lens heeft zeer grote voordelen boven zachte lenzen. De correctie is meestal veel vollediger doordat ook cylinder correcties door een vormstabiele lens worden gecorrigeerd.

De zuurstofdoorlatendheid van een gemiddelde vormstabiele lens is ongeveer net zo groot als van een hoogwater zachte lens. Omdat een vormstabiele lens een stuk kleiner is dan een zachte lens wordt er ook een veel kleiner gedeelte van het hoornvlies bedekt door de lens. Daar komt nog bij dat door de veel grotere beweging van de vormstabiele lens op het oog het traanvocht tussen de lens en het oog zeer regelmatig ververst wordt. In water zit tot 6% zuurstof. Dit is voldoende om volledig in de zuurstofvoorziening van het hoornvlies te voorzien.

Of een vormstabiele lens bij u een lens op maat is wordt bepaald door een 3-tal factoren:

De aanpassing door de contactlensspecialist.

Alleen een contactlensspecialist kan een juiste keuze maken wat betreft materiaal, parameters en constructie die voor u het meest geschikt is.

Het toegepaste materiaal.

Er zijn zeer veel materialen op de markt, met verschillende toevoegingen. Afhankelijk waar u wel of niet ’tegen’ kunt kiest de contactlensspecialist het meest geschikte materiaal. UCO levert lenzen in vrijwel alle bekende materialen.

De kwaliteit van de lens.

Dit is een zeer belangrijk onderdeel. Alleen een lens met optimale kwaliteit kan optimaal presteren. Alle door ons gefabriceerde lenzen worden ’op maat’ gemaakt. UCO Lenzen levert CE gecertificeerde contactlenzen die geproduceerd zijn onder een EN ISO 13485 kwaliteitssysteem.

Zachte lenzen

Zachte lenzen hebben een groot voordeel maar ook zeer zeker een doorslaggevend nadeel. Het voordeel van zachte lenzen is dat deze lenzen zeer comfortabel zitten. U zult ze vrijwel niet voelen op het oog. Het grote nadeel van een zachte lens is dat het hoornvlies voor een zeer groot gedeelte wordt bedekt.

Ondanks het feit dat zachte lenzen zuurstof doorlaten is er al heel snel een zuurstof tekort op het hoornvlies zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt doordat een zachte lens vrijwel niet beweegt op het oog en er een zeer geringe traanverversing tussen de lens en het hoornvlies plaatsvindt.

Al binnen 20 minuten is er door een contactlensspecialist een zuurstoftekort van het hoornvlies te zien. Ieder mens reageert daar anders op maar echt bevorderlijk voor het oog is dit niet. Een oplossing voor dit probleem is om lenzen met een hoger waterpercentage te gebruiken. Daardoor is de structuur meer open en kan er meer zuurstof door de lens. Maar deze oplossing geeft in zeer veel gevallen misschien nog wel grotere problemen omdat het water in de lens veel sneller verdampt. Deze uitdroging moet worden gecompenseerd met traanvocht en vocht uit de voorste oogkamer. Ook niet een echt goede oplossing dus.

Zachte lenzen worden onderverdeeld in 3 categorieën:

  • Laag water lenzen (tot 40 % watergehalte)
  • Mid water lenzen (40 tot 60 % watergehalte)
  • Hoog water lenzen (boven 60 % watergehalte)

Meer informatie

Heeft u een vraag over harde of zachte lenzen?

Neem dan contact met ons op:

Meer weten harde of zachte lenzen?